FOTO: NIKLAS PALMKLINT

Biografi

Cecilia Frode är utbildad på teaterhögskolan i Malmö 1991-1994. Hon fick sitt genombrott 1996 i William Shakespeare klassiker Som ni vill ha det på Göteborg stadsteater. Sedan dess har Cecilia spelat många roller på olika scener i landet, från Ofelia i Hamlet till Zarah Leander i Karl Gerhard, en fantasi om en revykung till Marianne i Bergman´s Scener ur ett äktenskap till Flickan i Jon Fosse`s Namnet etc.

Cecilia slog även igenom i tv rutan år 2000 som Marianne i tv serien Fru Marianne.
Hon har genom åren medverkat i många olika sammanhang inom tv och film såsom Tillsammans, Swedenhielms, Taurus, Godmorgon alla barn, Mäklarna, Blå Ögon, Coacherna, Stockholm stories, Tårtgeneralen bl.a. Senare Mäklarna i en uppföljare femton år senare och senare ytterligare en uppföljning på filmen Tillsammans ( Tillsammans 99 )

När Cecilia spelade på Göteborg stadsteater skrev hon texter till Elfte timmen en fredagsunderhållning utan röd tråd. Det var där och då som hennes karaktär Ängelen blev till. Publiken blev glad av Ängelen´s nedslag och ville köpa med sig texten som Cecilia skrivit för Ängelen. Istället skrev Cecilia en väldigt lång text som blev en hel föreställning för denna varelse. Föreställningen innefattar också musik som hon skrev och komponerade. Urpremiären blev år 2001 på bibliotekscenen på Folkteatern i Göteborg. Ängelen blev mycket uppskattad och Cecilia turnerade över hela landet i flera vändor med föreställningen. SVT blev förtjusta och gjorde en tv överföring.

En stjärt på himlen är den andra produktionen som Cecilia skrivit. Den hade hon premiär med på Vasateatern i Stockholm 2008. Den följdes av två rikstäckande turnéer. SVT gjorde även en tv överföring av En Stjärt på Himlen. 

2022 hade Cecilia nypremiär av En Stjärt på Himlen i Stockholm men nu heter den En Stjärt på Himlen, Gud Hund eller Boll. Hon gjorde även mindre turné. Hon spelar den fortfarande och det går bra att boka.

Från det blå skåpet är en beställning från Musik i Syd, år 2017. Den har ännu bara spelats i dom södra delarna av landet. Det är en sakral föreställning enligt Cecilia. Hon skrev den för en elva-manna orkester. Daniel Stighäll, musikaliskt ansvarig. Cecilia stod för regi och var konstnärligt ansvarig. I föreställningen dansar hon fram texten tillsammans med Ensemble Mare Balticum och Anna-Maria Friman Henriksen från Triomediaeval på sång.

Cecilia har pendlat fram och tillbaka mellan att agera i film och att gestalta på scen i pjäser och skapandet av egna produktioner. Det har varit viktigt för henne att blanda dom olika arbetsmetoderna. Att vara arbetsledare och upphovsman, till att vara en del i någon annans konstnärs visuella helhet. Hon är till yrket skådespelare men ser sig själv som en allkonstnär och berättare. Hon älskar det fysiska uttrycket, musik och mötet människa till människa.

Utmärkelser/Nomineringar

2022
Tilldelades konstnärsnämndens långtidsstipendie för teater.

2020
Tilldelades Stockholm stads kulturstipendie.

2019
Tilldelades konstnärsnämdens arbets stipendie för teater.

2015
Tilldelades Angela Award, SUBTITLE European filmfestival i Kilkenny, Ireland, för outstanding acting, i sin roll som Jessica i Stockholm stories.

2013
Tilldelades Cecilia, Tage Danielsson sällskapets stipendium Motiveringen löd: ”För ett mångsidigt konstnärskap i drama, film och egna scenproduktioner präglat av en samhällsanalys med både humor och svärta, ironisk men med varmt hjärta”.

2007
Nominerades till Guldmasken för bästa skådespelerska i privatteater, produktionen “Kvarteret Skatan”.

2007
Nominerades till Golden Nymph på Monte Carlo tv festival, för Outstanding Actress comedy series i ”Mäklarna”

2003
Tilldelades Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll i ”Klassfesten”.

2002
Nominerades till Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i ”Syndare i sommarsol”.